Pelihallien historiaa

Pelihalleja on ollut osana huvipuistoja jo 1800-luvulta alkaen, mutta nykyisten arcade-tyyppisten pelipaikkojen historian voidaan katsoa alkaneen 1930-luvun ensimmäisistä flippereistä. Sähköiset vekottimet herättivät jo silloin pahennusta, ja ne kiellettiin Yhdysvalloissa osin 70-luvulle saakka. Silloin ei vielä eroteltu pelejä joista voi voittaa palkintoja eli ”uhkapelejä” ja niitä joita pelataan vain ajanvietteeksi. Taitopelin vs. onnenpeli muodostaa edelleen rajan arcaden ja casinon välillä.

Ensimmäiset elektroniset laitteet tulivat pelihalleihin 1960-luvulla. Yksi ensimmäisistä oli Periscope, Segan laivanupotuspeli johon oli integroitu periskooppi tähystämiseen. Tässä näkymä perustui kuitenkin vielä pahvisiin laivoihin jotka liikkuivat koukkujen varassa taustaa vasten. Ensimmäinen rahalla pelattava tietokonepohjainen peliautomaatti oli vuonna 1971 julkaistu Computer Space, jota seurasi pian Galaxy Game.

Pelihallien kulta-ajaksi kutsutaankin 70-lukua ja 80-luvun alkupuolta. Peliautomaatit kehittyivät, mutta kotikonsolit odottivat vielä tuloaan markkinoille laajemmassa mittakaavassa. Yhdysvalloissa pelihalleja oli huippuvuonna 1982 jopa 10 000. Videopelit ohittivat vihdoin edelleen suositut flipperit rahatuotoissa mitattuina.

Tältä aikakaudelta ovat peräisin muun muassa Pac-Man, Space Invaders ja Donkey Kong. Klassikoita joiden kuvastosta on tullut pysyvästi osa pop-kulttuuria. Peliharrastajien mielipide on pelituotannon taso alkoi heikentymään jo 80-luvun aikana: suuria osa uusista peleistä oli aiempien menestysten uudelleenlämmittelyä.

Pelihallien suosio ja taloudellinen kannattavuus jatkui kuitenkin vielä 90-luvun alkuun. Yksi suosituimmista uusista genreistä oli kahden pelaajan beat’em-up-tappelupelit. Legendaarinen Mortal Kombat julkaistiin vuonna 1992, ensimmäisenä juuri arcade-versiona (tosin konsoleille hyvin pian perässä.)

Voittoa tavoittelematon Internet Archive pitää yllä peliarkistoa jossa useita aikakauden klassikkoja voi pelata tietokone-emulaattorin kautta.